Aardbevingbestendig ontwerp Wiebengacomplex Groningen
Javascript is uitgeschakeld

Aardbevingbestendig ontwerp Wiebengacomplex Groningen

Geplaatst: 11-06-2015
Aardbevingbestendig ontwerp Wiebengacomplex Groningen
Beeld: DP6

Als gevolg van de Groningse aardbevingsproblematiek is het ontwerp van de uitbreiding van het Wiebengacomplex ingrijpend herzien en aardbevingsbestendig gemaakt.

Het uitgangspunt bij dit herontwerp vormde de realisatie van een sterk en tegelijkertijd flexibel gebouw, dat bewegingen tijdens aardbevingen kan opvangen zonder dat het gebouw bezwijkt. Om dit te bereiken is de constructieve opzet van het gebouw ingrijpend gewijzigd. De betonnen kolommen die verdiepingsvloer en dak ondersteunen zijn pendelend uitgevoerd. Vier strategisch geplaatste stalen ‘slender walls’ verzorgen niet alleen de stabiliteit van het gebouw, maar kunnen tegelijkertijd meebewegen met schokgolven. Op die manier vangen zij de aardbevingskrachten op, zonder te bezwijken.

De gevel is zo ontworpen dat zij de bewegingen van het gebouw kan volgen. De gebouwhoge composiet elementen kunnen grote vervormingen opvangen. De opdeling van de gevel in kleine glasvlakken zorgt dat de vervorming per ruit beperkt blijft. De afwisselende schakeling van grote en kleine glasvlakken is afgeleid van patronen in de monumentale bouwdelen van Wiebenga.

Om te voorkomen dat de uitbreiding en bestaande bouwdelen elkaar beschadigen tijdens een aardbeving zijn de constructies van de bouwdelen zorgvuldig los van elkaar gehouden. Daarbij is de maximale uitslag van beide gebouwen leidend geweest voor de afstand tussen de constructieonderdelen ten opzichte van elkaar.

De gevel is bij de aansluitingen uitgevoerd in lichte materialen. Deze ‘kreukelzones’ zijn eenvoudig te herstellen en moeten voorkomen dat er schade aan de meer cruciale onderdelen van het gebouw ontstaat.

De bestaande monumentale bouwdelen zijn getoetst op aardbevingsbestendigheid. Naar aanleiding van deze toets zijn er enkele prestatie-verbeterende maatregelen meegenomen in het ontwerp. Zo worden onder andere de monumentale stalen puien in de buitengevel voorzien van letselveilig isolerend, dun monumentenglas en worden de balkconstructies in de monumentale gangen geborgd.

Het Wiebengacomplex is een Rijksmonument uit 1922, ontworpen door Jan Gerko Wiebenga. Het team van DP6 architectuurstudio, Bierman Henket architecten en ABT won eind 2013 de aanbesteding voor de renovatie en nieuwbouw van het complex. De oplevering staat gepland voor medio 2016. Het contructieontwerp is gemaakt door Wassenaar Ingenieurs. Uitvoering van het ontwerp is in handen van Geveke Bouw & Ontwikkeling.

Bron: DP6

Overig bouwtechnieknieuws

 

Onze partners

  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
Sluit deze advertentie