Archidat BouwTechniek - nieuws - comfortabel-langer-thuis-wonen-voor-ouderen
Javascript is uitgeschakeld

Comfortabel langer thuis wonen voor ouderen

Geplaatst: 27-09-2016
Comfortabel langer thuis wonen voor ouderen

AMSTERDAM - Boeken vol zijn er geschreven over technische installaties op het gebied van langer thuis wonen voor ouderen. En de beugels in het toilet, de trapliften en de verlaagde drempels, die zijn er allemaal. Wil je ouderen veilig en comfortabel langer thuis laten wonen? Dan moet je ook breder kijken dan dat. En dat is nu net wat een architect doet.

Dat zegt Jutta Hinterleitner, programmamanager BNA Onderzoek, de onderzoekstak voor de beroepsvereniging van architecten in Nederland. Ideeën voor onderzoek komen deels uit de beroepsgroep zelf: BNA-architecten kunnen vragen inbrengen waar ze in de praktijk mee te maken krijgen.

Rustpunten
Zo ook Christel Smeets, architect en onder andere werkzaam voor de Architectenwinkel in Breda. 'We werken samen met Wonen met Gemak, een organisatie die senioren helpt met woningaanpassingen. Om hen bij de voorlichting te ondersteunen zochten wij voorbeelden op bouwkundig gebied voor veelvoorkomende woningtypen, maar die bleken er mondjesmaat te zijn. Dus schakelde ik BNA Onderzoek in en het bleek een passend vraagstuk.' Hinterleitner knikt en zegt: 'Het uitgangspunt is de bewoner. Die wilden we te spreken krijgen, en gelukkig werd dat mogelijk gemaakt door de stevige lokale netwerken in Breda. Ontwerpteams bogen zich over verschillende vragen. Hoe maken we het voor bewoners mogelijk om in hun eigen huis te blijven? Kun je op eenvoudige manier de plattegrond van een woning aanpassen? Wat zijn de mogelijkheden op energetisch niveau? En hoe maken we slim gebruik van de buitenruimte? Als iemand zijn woning niet eens in kan komen, dan houdt het al op. En zelf boodschappen doen, wordt mogelijk gemaakt door simpelweg rustpunten in te bouwen. Een bankje onderweg doet wonderen. We brengen daarover ook adviezen uit aan de gemeente.' BNA Onderzoek zocht partners om het ontwerp-onderzoek breder mogelijk te maken en onder andere Platform31 | Energiesprong stapte enthousiast in.

Teams
De multidisciplinaire teams bestonden uit een architect, een stedenbouwkundig adviseur en een zorgprofessional, die veelvoorkomende Nederlandse woningtypen aan praktijkonderzoek onderwierpen. Ze spraken met bewoners, beoordeelden elkaars ideeën en kwamen met oplossingen waarbij de plattegrond soms zelfs als een soort Tetris-spel opnieuw, slimmer en veiliger werd opgebouwd. Smeets: 'Het unieke aan dit onderzoek is dat de bewoner centraal is gezet. De teams zijn in gesprek gegaan met de bewoners en hebben hun ontwerpen daarop gemaakt.' 'Het gaat om zes naoorlogse woningtypen. De rijtjeswoning uit de jaren vijftig en zeventig, de portieketagewoning uit de jaren vijftig, de twee-onder-één-kappers uit de jaren zeventig met garage, de patiowoning en de galerijflat', somt Hinterleitner op. 'Toentertijd met visie neergezet, denk aan de ‘bijenkorven in het weidse groen’, het idee dat ten grondslag ligt aan de massale galerijflats. Maar deze woningen en de soms slecht onderhouden omgeving sluiten niet meer goed aan op de wensen en behoeften van onze vergrijzende samenleving.'

Gereedschapskist
Het resultaat van het onderzoek is een aantrekkelijke website met inspirerende voorbeelden waar bewoners van dit soort woningen elementen uit kunnen halen. Hinterleitner: 'De voorzieningen van vroeger zijn er straks niet meer. Je kunt niet meer rekenen op een aanleunwoning of plek in een verzorgingshuis. Tegelijkertijd,' voegt ze er in één adem aan toe, 'is het in Nederland nog niet gebruikelijk dat men zelf investeert in het toekomstproof maken van de eigen woning. Maar met mooie voorbeelden, aansprekende ideeën én een redelijke inschatting van de kosten, brengen we zo’n stap een stuk dichterbij. Zie het als een soort gereedschapskist met kleinere en grotere ingrepen voor je woning.'

Op 13 oktober worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd tijdens de conferentie Langer thuis in eigen huis. Klik hier voor meer informatie.

Overig bouwtechnieknieuws

 

Onze partners

  • Dycore
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
Sluit deze advertentie