Experiment Stedin met 'aardgasloze woningen'
Javascript is uitgeschakeld

Experiment Stedin met 'aardgasloze woningen'

Geplaatst: 04-07-2016
Experiment Stedin met 'aardgasloze woningen'

UTRECHT - In de Utrechtse nieuwbouwwijk Haarrijn komen ongeveer 650 energiezuinige woningen die geen aansluiting krijgen op het aardgasnet. Het gaat om een proef van de gemeente Utrecht en netbeheerder Stedin. Milieudefensie noemt het project in een reactie 'geweldig'.

In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken fors in te zetten op vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Stedin vindt het niet langer maatschappelijk verantwoord om nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten. Netbeheerders zijn nu nog verplicht iedere nieuwbouwwoning op het gasnet aan te sluiten als daar door de projectontwikkelaar om gevraagd wordt. 'Maar in Nederland zijn al verschillende nieuwbouwprojecten gerealiseerd met betaalbare, comfortabele woningen die worden verwarmd met een warmtepomp', aldus Stedin maandag.

Afvalenergiecentrale
Haarrijn is niet de enige wijk zonder aansluiting op het aardgasnet die onder beheer van Stedin valt. Zo is Hoog Dalem in Gorinchem een 'all-electric wijk', waarbij verwarming en warm water wordt geleverd door een collectieve warmte-koude-opslag in combinatie met individuele warmtepompen. Ook in Rijswijk is een wijk zonder gasaansluiting in aanbouw. Er zijn verschillende methodes om woningen te voorzien van warmte. In Amsterdam worden delen van een wijk verwarmd door de restwarmte die vrijkomt bij een ijsbaan. In Nijmegen wordt gebruik gemaakt van de restenergie van een afvalenergiecentrale.

Voorbeeld
Wat Milieudefensie betreft, blijft het niet bij een experiment. Minister Henk Kamp zou dit initiatief als voorbeeld moeten nemen, vindt de milieuorganisatie. Met een goed afbouwplan voor gaswinning, isolatie en renovatie van woningen ,,kunnen we over pakweg vijftien tot twintig jaar zonder gas in huis''.

Overig bouwtechnieknieuws

 

Onze partners

  • Celdex
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
Sluit deze advertentie