Hoofdgebouw TU/e na renovatie duurzaamste onderwijsgebouw
Javascript is uitgeschakeld

Hoofdgebouw TU/e na renovatie duurzaamste onderwijsgebouw

Geplaatst: 17-10-2016
Hoofdgebouw TU/e na renovatie duurzaamste onderwijsgebouw

De renovatie van het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Atlas genaamd, zal worden uitgevoerd door hoofdaannemer Van Wijnen Zuid, installatiepartner Unica Installatietechniek en co-makers. De renovatiewerkzaamheden beginnen in november 2016 en het project zal naar verwachting medio 2018 worden afgerond.

Het hoofdgebouw heeft een oppervlakte van 42.000 vierkante meter en zal onderdak bieden aan ongeveer 4.000 studenten en 1.100 medewerkers. De hoge duurzaamheidsambities van de universiteit moeten ervoor zorgen dat het gebouw als eerste gerenoveerde onderwijsgebouw in de wereld het BREEAM Outstanding certificaat behaalt. Het ontwerp voor renovatie is gemaakt door Team RSVP, een combinatie van de bureaus Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz.

80 procent CO2-afname
Atlas wordt in vele opzichten een bijzonder gebouw, maar vooral duurzaam. Het vernieuwde hoofdgebouw wordt het icoon van de verduurzaming van de TU/e campus en de universiteit. Zo wordt 80 procent van de CO2-uitstoot van het gebouw teruggedrongen, onder andere door Warmte Koude Opslag (WKO), slimme en volledig transparante gevels die het klimaat reguleren en een intelligent systeem met ledverlichting. Bouwpartners en universiteit willen met het Atlas-project als eerste in Nederland het BREEAM Outstanding certificaat voor een gerenoveerd onderwijsgebouw halen.

Industriële herkomst
Het hoofdgebouw is een ontwerp van het bureau van architect S.J. van Embden en werd in september 1963 officieel geopend. Het eerste schetsontwerp van het gebouw dateerde van zes jaar daarvoor. Van Embden is een prominent architect van de Nederlandse wederopbouw. Hij wilde met het uiterlijk van Atlas de industriële herkomst van de TU/e benadrukken en gaf het gebouw bewust het uiterlijk van een fabriekscomplex.

Aanpak en uitvoering
Momenteel wordt het bestaande gebouw tot op het betonskelet gestript. Daarna begint de heropbouw met hoofd- en tussenvloeren en vides. Er komt een nieuwe, zeer zichtbare rode trap die door het gebouw leidt en de compartimenten met elkaar verbindt. De oorspronkelijke trappenhuizen blijven intact, het aantal liften wordt uitgebreid. In de onderbouw van Atlas komt de grote hal terug. Het doel is Atlas zodanig te vernieuwen dat het weer een levendige en inspirerende plek zal zijn, waar mensen onderzoeken, leren, delen, samenwerken, ontmoeten en ontdekken.

Overig bouwtechnieknieuws

 

Onze partners

  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie