Wilo pompen garanderen koeling Google datacenter
Javascript is uitgeschakeld

Wilo pompen garanderen koeling Google datacenter

Geplaatst: 19-12-2016
Wilo pompen garanderen koeling Google datacenter

WESTZAAN – In het nieuwe datacentrum van Google in de Finse stad Hamina doen Wilo en Google hun ‘groene’ naam eer aan. De ontelbare, onderling verbonden servers in het 9.000 m2 grote rekencentrum worden gekoeld met behulp van hoogrendement pompen van Wilo.

Bij de bouw van nieuwe datacenters vormt in veel gevallen de regionale energieprijs de drijfveer voor de keuze van een vestigingsplaats, aldus Greenpeace. Google kiest daarentegen voor een andere, duurzamere weg. In het jongste Greenpeace rapport ‘Clicking Clean’ is de duurzaamheidsbalans van de 300 grootste datacenters ter wereld op rij gezet. Daaruit blijkt dat Google ook op het gebied van milieubewustheid brancheleider is. Het concern heeft bekendgemaakt dat de datacenters in de toekomst alleen nog maar duurzame energie zullen gebruiken. Tegelijkertijd wordt er veel aan gedaan om de energie-efficiëntie in de centra te verbeteren, in het bijzonder voor de energie-intensieve koeling van de servers.

Dat bewijst de keuze van de vestigingsplaats van het meest recente Europese datacenter van Google in Hamina, Finland. Niet de stroomprijs maar de lage gemiddelde temperatuur van 2 °C en de directe nabijheid van de Finse Zee waren hier van doorslaggevend belang. De koeling van de servers wordt hier duurzaam met koud zeewater gewaarborgd. De Wilo inlinepompen CronoLine-IL leveren zo een belangrijke economische en duurzaamheidsbijdrage aan het nieuwe hoofdknooppunt van de wereldwijde datasnelweg.

Veel water, weinig stroom
De stroombehoefte van datacenters bedroeg in 2011 wereldwijd 684 miljard kWh. Ter vergelijking: heel Duitsland verbruikte in hetzelfde jaar ‘slechts’ zo’n 607 miljard kWh. Prognoses gaan ervan uit, dat de energievraag, aangejaagd door Cloud computing, tot 2020 met 63 procent zal toenemen. Tegenwoordig komt 22 procent van het energieverbruik in datacenters op conto van deze noodzakelijke koeling. Daarom levert waterkoeling uit natuurlijke bronnen zoals in Hamina zo’n belangrijke bijdrage aan efficiëntieverbetering. Maar ook aan de pompen, die in dit datacenter het koelwater verpompen, worden hoge efficiëntie-eisen gesteld. Dat bewijzen de toegepaste Wilo inlinepompen CronoLine-IL.

Voor de vereiste hoeveelheden koelwater, zijn deze drooglooppompen horizontaal in het leidingwerk geïnstalleerd. De leidingafmetingen van de koelcircuits lopen van DN 150 tot DN 200. De waaiers van de pompen zijn hierop ontworpen: de nominale diameter bedraagt 320 resp. 270 mm. De specifieke waaiergeometrie en toegepaste coating dragen bij aan een hoog totaalrendement. Het hydraulische rendement van de Wilo-CronoLine-IL met nominale aansluitdiameter DN 150 bedraagt meer dan 80 procent, met DN 200-aansluiting meer dan 70 procent. De motorefficiëntie is 94 procent. Hierdoor is een nominaal motorvermogen tussen 30 - 37 kW voldoende om het vereiste koelvolume te verpompen. Aanvullende energiebesparingen worden bereikt door frequentieomvormers die het toerental regelen op de actuele heersende koelvraag.

Bedrijfszeker en bedrijfsgunstig
Internet is altijd online. Alleen al de circa 64.000 zoekvragen die Google per seconde beantwoordt, onderstrepen de hoge eisen die aan de beschikbaarheid van de Google datacenters worden gesteld. Tel daarbij de Cloud-diensten waarmee klantdata 24 uur per dag beschikbaar is. Voor de vereiste beschikbaarheid is niet alleen de techniek maar ook de koeling een beslissende factor. Moderne serversystemen lenen zich weliswaar voor bedrijfstemperaturen rond de 35 °C, maar zonder deze koeling zou deze grens in de kortste tijd overschreden worden met uitval als gevolg.

Voor een maximale bedrijfszekerheid van de pompen, produceert Wilo pomphuizen en afzonderlijke componenten van hoogwaardige materialen. Om de ‘total lifecycle costs’ verder te verlagen, heeft het lantaarnstuk van de pomp een gepatenteerd ontwerp. Dit garandeert een betrouwbare afvoer van de grote hoeveelheden condens, die op het pomphuis neerslaat. Dit ontstaat wanneer koude media bij hoge omgevingstemperatuur worden getransporteerd. Op deze manier zijn de pompen beschermd tegen het ontstaan van corrosieschade. Bovendien staan de toegepaste mechanical seals van siliciumcarbide, EPDM en RVS garant voor lange standtijden.

Overig bouwtechnieknieuws

 

Onze partners

  • MEDITE SMARTPLY
  • Velox
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
Sluit deze advertentie